15 Ocak 2015 Perşembe

Mineralsiz Kalmayın !

Mineraller Ne İşe Yarar
Mineral Nedir? Mineraller, vücudun sağlıklı kalabilmesi için gerekli olan ve vücudumuzun kendi kendine oluşturamadığı inorganik maddelerdir. Minerallerin Görevleri vitaminler ile birlikte çalışarak vitaminlerin ve diğer besin maddelerinin etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Böylece, sağlıklı diş ve kemik yapısı, kalbin düzenli ve verimli çalışması, kas fonksiyonları, üreme sağlığı,hücre korunması ve gelişimi, sağlıklı dolaşım ve sinir sistemi, vücuttaki su dengesinin korunması gibi pek çok hayati fonksiyonda görev alırlar.
Bu nedenle, insan vücudu için sağlıklı ve dengeli beslenmede vitamin ve minerallerin önemi büyüktür.



Vücudun sağlıklı kalması için bütün mineral çeşitlerine ihtiyaç vardır. Vücut, ihtiyaç duyduğu bu mineralleri yeterli miktarda karşılayamazsa mineral eksikliği oluşur.
Mineral eksikliği pek çok hayati fonksiyonun aksamasına ve
ciddi sağlık sorunlarına neden olur.
Bu nedenle, mineral eksikliğinden korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek ve yeterli sıvı almak gerekir. Minerallerin yeterli miktarda alınmasının yanında, alınan minerallerin de normalden fazla kaybedilmemesi gerekir.
Mineral Kaybı vücudun ihtiyacı olan minerallerin çeşitli nedenlerle fazla miktarda vücuttan uzaklaştırılması sonucu oluşur.
Mineral kaybının en önemli nedenleri sigara ve alkollü içkilerin yanı sıra; ishal, terleme, idrar söktürücü ilaçlar vb. yollarla vücudun sıvı ve mineral kaybetmesidir. Mineral kaybının önlenmesi için dengeli beslenme ve yeterli sıvı alımına özen gösterilmelidir. Vücudun mineral ihtiyacı hamilelik ve emzirme döneminde, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda ve sporcularda daha fazladır.
Sağlıklı Yaşam İçin En Önemli 8 Mineralin Görevleri

1- Sodyum
Sodyum Minerali’ nin Görevi: Bütün vücut hücrelerinin içindeki ve hücre dışındaki suyun düzenlenmesi, kalp ritmi, sinir uyarılarının ve kas kasılmalarının iletilmesi, dolaşım sistemi dengesi, enzimlerin harekete geçirilmesi.
Sodyum’un İnsan Vücudundaki Eksikliğinden Kaynaklanan Belirtiler Nelerdir?
Güçsüzlük, sinir bozuklukları, ilgisizlik, düşük tansiyon ve kas krampları.

2- Kalsiyum
Kalsiyum Mineralinin görevi: Kuvvetli dişlerin ve sağlam kemiklerin üretimi ve korunması, sinir uyarılarının taşınması, kas kasılmalarının desteklenmesi.
Kalsiyum’un İnsan Vücudundaki Eksikliğinden Kaynaklanan Belirtileri Nelerdir?
Kaslarda güçsüzlük ve kramplar, kemik erimesi, sinirlilik hali, deri, saç ve dişlerde değişiklikler.

3- Potasyum
Potasyum Mineralinin Görevi: Vücuttaki suyun kontrolü, sinir ivmelerinin ve kas çalışmasının uyarımı, kalp ritmi, protein üretimi, tansiyon düşürülmesi.
Potasyum’un İnsan Vücudundaki Eksikliğinden Kaynaklanan Belirtileri Nelerdir?
Kaslarda ağırlık ve güçsüzlük hissi, kalp fonksiyonunda bozukluklar, kabızlık, tansiyon düşmesi, vücudun tüm kuvvetinin tükenmesi ve deri hastalıkları.
4- Magnezyum
Magnezyum Mineralinin Görevi: Diş ve kemik üretimi, sinir uyarılarının kaslara iletimi, kan pıhtılaşmasının önlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, stres halinde adrenalin salgılanması, hücrelere oksijen sağlanması.
Magnezyum’un İnsan Vücudundaki Eksikliğinden Kaynaklanan Belirtileri Nelerdir?
Kas şikayetleri, baş dönmesi, sersemlik, huzursuzluk hissi, kalp - kan dolaşımı şikayetleri ve kilo kaybı.
5- Demir 
Demir’in Vücuttaki Görevi: Kana ve kaslara renkleri veren maddelerin üretimi, oksijen transferi, metabolizmayı canlandıran enzimlerin üretimi, yüksek performans esnasında enerji tasarrufu.
Demir’ in insan Vücudundaki Eksikliğinden Kaynaklanan Belirtileri Nelerdir?
Kansızlık, çabuk yorulma, isteksizlik hali ve iştahsızlık.
6- Çinko
Çinkonun Görevi: Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, yaraların iyileşmesi, ensülin üretimi, sağlıklı cilt ve saçlar, büyüme hormonu ve cinsel hormonların üretimi, enzimlerle ilgili süreçler.
Çinkonun İnsan Vücudundaki Eksikliğinden Kaynaklanan Belirtileri Nelerdir?
İştahsızlık, derinin pullanması, saç dökülmesi, yaraların geç iyileşmesi ve enfeksiyona sık yakalanma.
7- Selenyum
Selenyum’un Görevi: E vitamini ile birlikte hücrelerin ve yağların oksitlenmeden korunması, kanserden korunma, vücut dokusunun esnekliğini muhafaza etme, vücudun zehirlerden arındırılması.
Selenyum’ un İnsan Vücudundaki Eksikliğinin Belirtileri: Enfeksiyona sık yakalanma, görmede zayıflık ve kalp rahatsızlığı.
8- Klor
Klorid Mineralinin Görevi: Sıvıların hücrenin içi ve dışına dağıtımı, mide asitlerinin üretimi, hormon transferi.
Klor’un İnsan Vücudundaki Eksikliğinden Kaynaklanan Belirtiler Nelerdir?
Sindirim bozukluğu ve kaslarda güçsüzlük.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder