13 Ocak 2015 Salı

Himalaya Tuzlarının Kalitesini Nasıl Anlayacağız?

Himalaya Tuzunun Kalitesi
Kristal Tuzu hakkında gerek internet üzerinde gerekse bazı televizyon kanallarında bilgi eksikliğinden kaynaklanan yanlış bilgiler dolaşmaktadır.
Himalaya tuzunun tarifi yapılırken söylenen tek ortak doğru ürünün sertifikalı ürün olması konusudur.  Sertifikadan kastedilen himalaya tuzunun ithal izin belgesidir.  Fakat ithal izin belgelerinde dikkat edilmesi gereken ayrıntı ürünün hangi amaçla ithal edildiğidir. Sanayi Tuzu veya Gıda sanayi tuzu olarak ithal edilen tuzlar kesinlikle sole veya sofra tuzu olarak kullanılamaz.

Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği bu konuda tüketiciyi korumaktadır.   Himalayalardan getirilen her tuz gıda olarak tüketime uygun değildir. 
Himalaya kristal tuzunun çeşitli kaliteleri vardır. HALİT olarak adlandırılan ve en kaliteli Himalaya Tuzu olarak kabul edilen tuz cam gibi seffaf ve saydam olan tuzdur, bunun alternatifi beyaz süt renginde olan tuzlardır.
Himalaya tuz dağlarının madenlerinden değil, eteklerinden temin edilen ve toprak karışımı olan turuncu, pembe, kırmızımsı tuzlar içerisinde demir elementi fazlası olması nedeniyle gıda olarak kullanılması uygun değildir.
Himalaya Tuzu ile ilgili güvenilir firmalarda turuncu ve pembe tuzlar sadece banyo tuzu olarak satılmaktadır.  Bu tür renkli tuzların cilt sorunlarında iyileştirici etkisi olduğu gerçektir ama gıdada kullanılması (sole olarak ve sofra tuzu olarak) sakıncalıdır. 
Himalaya Tuzunu Türkiye ile tanıştıran “Yaşamın Gizemi Su ve Tuz” kitabının yazarı Sayın Yücel Aydemir  Bu konuda “Turuncu Himalaya tuz yemek için değildir. Biz bu tuzu banyo yapmak için kulanın, lamba yapmak için kullanın ama yemek için yalnızca zora düştüğünüz zaman, Halit Himalaya Tuzu bulamadığınız zaman yiyebilirsiniz diyoruz. Bizim kitabımızda bahsettiğimiz sağlık sorunlarınızı çözebilmek için yalnızca Halit Himalaya tuzu yemeniz gerekir." demektedir.


Pembe Himalaya tuzu aynı zamanda yasal bir tuz değildir. Çünki Tuz tebliğine göre Tuz beyaz olmak zorundadır. Yasal olmayan yollarla satılan bu tuz aynı zamanda sağlıklı değildir. .” uyarısında bulunmaktadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder