13 Ocak 2015 Salı

Doğal Diş Macunları İle İlgili Karalayıcı bir Kampanya

Doğal Diş Macunu
Son günlerde sosyal medyada dolaşan bir efsane var. Doğrusu insanımız nasıl böyle senaryolar kurar ve bu senaryolara nasıl inanır ve bunu da paylaşım sitelerinde nasıl paylaşır akıl sır ermiyor.
Öncelikle belirtmek isterim ki tüp ambalaj üreten firmalar sadece ambalaj üretimini yapan firmalardır. Ambalaj içerisine konulan ürünle hiçbir alakası yoktur. Bu nedenle ambalajın içerisine konan kimyasal özelliklerini bilmesi veya ürünle ilgili içerik bilgisi vermesi mümkün değildir. (Yani Ürünlerin Formüllerini Bilmesi) Ambalaj firmaları müşterileri tarafından gönderilen ürünün ambalajında yer alacak olan grafik tasarımını istenilen gramajdaki tüplerin üzerine uygulayarak teslim ederler.
Sosyal medyada ortalığı kasıp kavuran ve tamamen uydurma olan bilgiye gelelim şimdi de. Diş Macunlarının üzerindeki kare şeklinde olan şekiller neden var?

Tüp ambalajlar üretim aşamasından başlayarak sonuna kadar devam eden süreçte otomasyon şeklinde üretim yapılarak hazırlanır. Üretim aşamasının bazı noktalarında otomasyon sistemlerinin algılayabileceği işaretlerin kullanılması gerekir. (Optik Okuyucular)  Söz konusu şekiller (karecikler) tüp ambalaj üzerine grafik baskı tasarımı uygulama aşaması sırasında basılır ve tüplerin kapaklarının takılması için kapak takma makinesine iletilir. Müşterilerin ürününün üzerine konulmasını talep ettiği kapak modeline (Standart veya snap on yani açma yönü sürekli ön kısma gelen kapaklar) uygulanır.   Snap on kapak uygulamalarında otomasyon sisteminde bulunan optik göz dediğimiz optik okuyucular tüp üzerine basılan bu şekilleri (karecikleri) görür ve uygun pozisyon ayarlanarak kapak doğru yönünde takılabilir. Ayrıca bu gözler (optik okuyucular) tüp içerisine ürün dolumu yapılması sırasında kullanılır. Otomatik olarak seri dolum yapan makinelere yerleştirilen tüplerin dolum ve kapatılması anında optik okuyucular sayesinde uygun pozisyonlama yapılarak baskısı yapılan ambalajın ön yüz ve arka yüzünün belirlenerek tüpün düzgün kapatılmasını (yazı ve logonun okunabilir şekilde ortalı kapatılmasını) sağlarlar.

Bu kareciklerin renklerinin farklı olmasının sebebi ise otomasyon sisteminde işlevi olan optik okuyucuların yüksek hızda çalışması sırasında birbirine zıt olan iki rengi daha rahat algılayabilmesinden  kaynaklanmaktadır.  ( Beyaz üzerinde siyah gibi. Bu nedenle siyah gibi koyu renkler daha fazla kullanılır.
Ayrıca tüp üreten firmalar tüp fiyatlarını belirlerken maliyeti belirlerken;  ambalaj gramajı, grafik baskı renk sayısı, kapak seçenekleri, adet gibi maliyet unsurlarını hesaplarlar. Maliyet ucuz olsun diye genellikle grafik tasarımında kullanılan renkler kullanarak maliyetler düşürülmeye çalışılır ve genellikle grafik tasarımında kullanılan renklerden birisi kullanılarak optik okuyucunun okuyacağı bu karecikleri basarlar. ( Dikkat ederseniz bu kareciklerin renkleri genellikle grafik tasarımında kullanılan renklerin birisiyle aynıdır. (Örneğin grafik tasarımında kullanılan  yeşil rengi var ise bu kareciğin yeşili de aynı yeşildir. Ya da kırmızı kullanılmışsa aynı renk kırmızı kullanılır.) 

Biz de
goldensunbitkisel diş macunlarının üzerindeki ambalajın üzerindeki kare şeklinin renginin siyah olduğunu açıklayalım. eee ne yapalım optik okuyucular en çok bu renkten hoşlanıyor :-)


Otomasyon sistemi dolumu yapmak için kullanılan bu  kareciklere insan sağlığına zararlı damgasını yapıştırmak uydurulmuş ve hiçbir bilimsel araştırmaya dayanmayan sosyal medya efsanesinden ibarettir.
 Ayrıca “Sağlık Bakanlığı Kozmetik Yönetmeliği”  bu tarz ürün ve ambalajlarla ilgili ürün üzerinde ya da ekinde neler olması gerektiğini açıklamıştır.


Merak edenler için yönetmeliğe ulaşabileceğiniz link aşağıdadır. http://saglik.gov.tr/TR/belge/1-472/kozmetik-yonetmeligi.html


Yanlış ve yasal dayanağı olmayan bu bilgileri sosyal medyada denetimsiz olarak yayan kişi ve kuruluşlara;  bilgi paylaşımlarında bilimselliğe önem vermeleri ve bu bilgilerin toplum üzerinde negatif algı yarattığını hatırlatmakta fayda var. Ayrıca bu paylaşımlardan tüketicilerin, ürünleri tüketicilere ulaştıran firmaların ve  Tüp ve Kozmetik Üretimi yapan firmaların büyük zararlar gördüğünü belirtmekte fayda var. 

Ayrıca bu konu ile ilgili çok daha geniş ve teknik bilgi veren ve  insan ruh sağlığına önemli katkılar sağlayacak olan siteyi kuran arkadaşları da tebrik etmek lazım. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder